Tie, kurie vyko su mumis į Suvalkiją – drąsiai gali save vadinti tikraisiais duonos ekspertais. Bent jau taip jautėmės praėję nuodugnią,  detalią edukaciją „ Duonos kelias“ Virbalio (Vilkaviškio raj.) senųjų amatų centre.

Šįkart  Tautinių kultūrų centro projektas „ Kultūrų saitai“ nuvedė mus į Suvalkiją – aplankėme Užnemunės kraštą. Kartu keliavo Klaipėdos totorių, baltarusių, rusų, ukrainiečių, žydų, lenkų,  bei armėnų bendrijų ar bendruomenių atstovai.

Įvažiavus į Virbalį, mus svetingai pasitiko amatų centro edukatoriai Aldona Timinskienė ir Stanislovas Lopata. Gražiai priėmė – duona su druska pavaišino, o paskui privertė ne juokais padirbėti.

Pirmiausiai atidžiai mokėmės kaip atskirt rugius nuo kviečių, avižas nuo miežių – bijojome, kad egzamino nereikėtų laikyti. Susipažinome ir su senoviniais ūkio įrankiais be kurių duonelė nepatektų ant mūsų stalo. Klausėme patarimų kaip parduotuvėje nusipirkti gerą duoną , bet visi sutikome, kad ta, kurią mes patys minkėme, o paskui šeimininkai krosnyje kepė – pati geriausia.  Tiesa, prieš tai išklausėme instruktažą: ką daryti ir ko nedaryti tešlą minkant,  kad duonos kepimas pavyktų. Pasirodo tam reikia 3 dalykų:  nebūti išsižiojus – nes kepant pluta atšoks, dar neplepėti – nes kepalas suskilinės, o svarbiausia būti geros nuotaikos – nes kitaip duona bus per rūgšti. Oi stengėmės, minkėm – kiekvienas po savo duonos kepalėlį.  Tiesa, prieš tai dar reikėjo ir miltų senovinėmis girnapusėmis susimalti – neprieštaravom.

Vos baigėme vieną darbą, suvalkiečiai tuoj mus prie kito statė – žvakių lieti, austi, molio minkyti, virveles sukti.  Išbandėm visus senuosius amatus, o bedirbant ir pietų metas atėjo,  ir mūsų duona iškepė.

Ragavome ne tik savo keptos duonos. Juk į tokias keliones vykstame ne tik pasižiūrėti, bet ir save parodyti – pristatyti kitų tautų kultūras.  Džiugu, kad mūsų bendruomenių atstovai pasiruošė, pagamino  ir pristatė savo tautos duoną ar tradicinius kepinius: ragavome  ne tik įprastą rusišką duoną, bet tradicinį rusišką pyragą „Kulebiaka“ ( ačiū rusų šokio kolektyvo „Ruskij suvenir“ narei Jelenai Frolovai),  laužėme žydiškus macus ir hala duoną ( ačiū  žydų bendruomenės pirmininkui Feliksui Puzienskiui ir nariui Garijui Rudštein), skanavome baltarusiškus sausainius „Varškės ausytės“ (ačiū baltarusių bendrijos narei Zojai Moskaliovai), užsisaldinome totorišku desertu „ Čak-čak“ (ačiū totorių atstovei Fatymai Astrakovai).  Dar kugelį ragavom – jam pagyrų negailėjome. Šeimininkai nepagailėjo ir dirbiniais, kuriuos gaminome, mus apdalino.

Po Virbalio, toliau tęsėme kelionę Vilkaviškio rajone – apsilankėme  Paežerio dvare skaičiuojančiame jau daugiau kaip 200 metų, susipažinome su dvarų kultūra bei vedamu ūkiu, aplankėme ekskpozicijas ir parką. O pakeliui į ir iš Vilkaviškio, klausėmės gido pasakojimų apie Suvalkijos ypatumus, regiono specifiką, verslus ir žymius žmones, bei prisiminėme Lietuvos įvykius ir istorines datas.

Skip to content
Tautinių kultūrų centras
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.