„Azerbaidžane mes viską valgome su lavašu. Pas mus mėsa su lavašu, kebabai su lavašu, sūris ir sviestas su lavašu, azerbaidžanietiškas plovas su lavašu“, — pasakojo Klaipėdos regiono szerbaidžaniečių draugijos „Azeris“ narė, sekmadieninės mokyklos mokytoja Rena Mammadova. Ir ne tik pasakojo.

Artėjant didžiausiai azerbaidžaniečių metų šventei, kuri švenčiama per pavasario lygiadienį – Novrūzui, ši bendruomenė pakvietė į edukaciją apie azerbaidžaniečių patiekalus ir mokė kaip pasigaminti šią tipišką Kaukazo ir Artimųjų Rytų šalyse paplitusią duoną.

Tautinių kultūrų centre, bendruomenės moterys Rena Mammadova, Šelale Bairamly ir Sabina Kurbanova dalinosi lavašo ir feseli patiekalų paruošimo receptais, gamybos paslaptimis ir padėjo dalyvavusiems teisingai iškočioti tešlą. Mat tešla turi būti itin plona. Pasirodo, kad yra daugybė šių paplotėlių kočiojimo būdų. Tešla ir suvejama virvelėmis, ir juostelėmis, ir vėl į blyną suvoliojama – stebėjosi pirmą kartą lavašą gaminusios lietuvės. Vėliau, dalyvavusieji edukacijoje paruoštus gaminius kepė ant specialios elektrinės azerbaidžanietiškos krosnelės sažo. Kurį R. Mammadovos šeima parsigabeno specialiai iš Azerbaidžano.

„Gyvendami Lietuvoje mes pasiilgstame savo patiekalų, tuomet susirenkame draugėn, traukiame tą krosnelę ir kepame savo lavašus. Tai mūsų pramoga ir laisvalaikis, prisimenant savo tradicijas ir papročius“, — pasakojo R. Mammadova.

Ar bereikia sakyti, kad visi dalyvavusieji tik gyrė azerbaidžanietiškus patiekalus ir jau klausė: ką  gaminsime kitą kartą?

Priminsime, kad Azerbaidžano duonos gaminimo ir dalinimosi kultūra ( lavašas, katyrma, jupka, jufka) yra įtrauka į UNESCO nematerialios kultūros paveldo sąrašą.

O kitas azerbaidžaniečių patiekalas gutabi – pripažintas vienu iš geriausių užkandžių pasaulyje. Taip gutabį išgyrė vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas — portalas „Taste Atlas“. Beje, remiantis daugiau kaip 470 tūkst. vartotojų vertinimais, 2024/25 m. TOP užkandžiu pasaulyje paskelbta lietuviška kepta duona. O azerbaidžaniečių gutabi užėmė garbingą III vietą.

Apie tai skaitykite: https://www.tasteatlas.com/best/foods-by-category

Перейти к содержимому
KTKC
Обзор конфиденциальности

На этом сайте используются файлы cookie, что позволяет нам обеспечить наилучшее качество обслуживания пользователей. Информация о файлах cookie хранится в вашем браузере и выполняет такие функции, как распознавание вас при возвращении на наш сайт и помощь нашей команде в понимании того, какие разделы сайта вы считаете наиболее интересными и полезными.